Ukrajinská armáda musí odísť z juhovýchodu, povedal Putin Merkelovej

01.05.2014 Celý región

Moskva 1. mája (TASR) - Stiahnutie sa ukrajinských vojsk z juhovýchodných oblastí Ukrajiny, ukončenie násilia a začiatok národného dialógu v rámci ústavnej reformy s účasťou všetkých regiónov i politických síl je teraz to najhlavnejšie, povedal dnes ruský prezident Vladimir Putin v telefonickom rozhovore s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. S odvolaním sa na oznámenie moskovského Kremľa o tom informovala agentúra Reuters i ruská RIA Novosti.

Merkelová v telefonáte, ktorý podľa Kremľa ona sama iniciovala, požiadala tiež Putina, aby pomohol oslobodiť vojenských pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorých vo východoukrajinskom meste Slovjansk zadržiavajú proruské milície.

Na rokovania medzi Kyjevom a proruskými separatistami na juhovýchodnej Ukrajine vyzval dnes počas svojho latinskoamerického turné ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Mali by sa podľa neho uskutočniť pod záštitou OBSE.

Lavrov v stredu z Čile takisto odkázal, že Moskva nepodnikne okamžité odvetné opatrenia po tom, čo Spojené štáty a Európska únia uvalili na Rusko sankcie. V budúcnosti však môže Moskva podľa neho svoj postoj prehodnotiť v závislosti od toho, či budú sankcie predĺžené alebo prehĺbené.

Rusko nazvalo ukrajinský návrh referenda o jednote podvodom

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes vyhlásilo, že návrh predsedu ukrajinskej vlády uskutočniť referendum o jednote Ukrajiny a územnej celistvosti je podvod, ktorý len prehĺbi krízu v štáte.

V stredu ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk oznámil, že jeho vláda predloží parlamentu návrh zákona o usporiadaní celonárodného hlasovania o jednote Ukrajiny, územnej celistvosti a decentralizácii, ktoré by sa malo konať 25. mája, súbežne s prezidentskými voľbami.

Rezort ruskej diplomacie v dnešnom vyhlásení uviedol, že vzhľadom na - ako to nazval - vojenskú operáciu Kyjeva voči "vlastnému ľudu" sú tieto plány "cynické".

Moskovské ministerstvo zahraničných vecí v stredu vyjadrilo tiež obavy z militantnej rétoriky Kyjeva. Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov totiž oznámil, že ozbrojené sily jeho štátu sú v plnej bojovej pohotovosti. Súvisí to podľa neho s hrozbou invázie zo strany Ruska.

Lavrov v stredu takisto uviedol, že Moskva nepodnikne okamžité odvetné opatrenia po tom, čo Spojené štáty a Európska únia uvalili na Rusko sankcie. V budúcnosti však môže Moskva podľa neho svoj postoj prehodnotiť v závislosti od toho, či budú sankcie predĺžené alebo prehĺbené.

Rusko vyzýva na rozhovory medzi protivníkmi pod záštitou OBSE

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval dnes na rokovania medzi Kyjevom a proruskými separatistami na juhovýchodnej Ukrajine, ktoré by sa podľa neho mali uskutočniť pod záštitou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

"Rusko sa domnieva, že takýto dialóg medzi vládnymi orgánmi v Kyjeve a ich protivníkmi v iných častiach krajiny by sa mohol uskutočniť pod záštitou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe," povedal Lavrov pre ruskú televíznu stanicu Rossija-24 počas svojej návštevy juhoamerického Peru.

Proruskí separatisti vo východných oblastiach Ukrajiny obsadili už množstvo vládnych budov, pričom čelili len slabému odporu zo strany polície.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu vyjadrilo obavy z militantnej rétoriky Kyjeva. Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov totiž oznámil, že ozbrojené sily jeho štátu sú v plnej bojovej pohotovosti. Súvisí to podľa neho hrozbou invázie zo strany Ruska.

Lavrov v stredu z Čile takisto odkázal, že Moskva nepodnikne okamžité odvetné opatrenia po tom, čo Spojené štáty a Európska únia uvalili na Rusko sankcie. V budúcnosti však môže Moskva podľa neho svoj postoj prehodnotiť v závislosti od toho, či budú sankcie predĺžené alebo prehĺbené.

"Nechystáme sa konať, robiť nerozumné veci. Chceme dať našim partnerom možnosť, aby sa upokojili," povedal Lavrov na svojom juhoamerickom turné.

Merkelová požiadala Putina o pomoc pre rukojemníkov z OBSE na Ukrajine

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes telefonovala ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorého požiadala o pomoc pri vyslobodzovaní siedmich pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), zadržiavaných proruskými separatistami na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Associated Press.

Hovorkyňa kancelárky dnes povedala, že rozhovor oboch politikov bol venovaný "pokračujúcemu zajatiu pozorovateľov OBSE separatistami na východe Ukrajiny". Christiane Wirtzová vo vyhlásení uviedla, že Merkelová "požiadala prezidenta, aby využil svoj vplyv" na vyriešenie situácie.

Podľa Kremľa Putin v telefonáte zdôraznil, že najdôležitejšie je, aby Ukrajina stiahla svojich vojakov z juhovýchodu krajiny, prestala tam používať násilie a rýchlo začala národný dialóg o ústavnej reforme.
 

Vyberte región